Рекомендована система живлення соняшнику

N

Азот є найважливішим елементом живлення для соняшнику та необхідний йому у найбільшій кількості. Дослідження показують, що максимальне поглинання азоту припадає на фазу цвітіння культури. Надлишок азоту на початку вегетації призводить до надмірного росту вегетативної маси, затримує формування генеративних органів, спричиняє виляганню та розвитку хвороб, тому важливо забезпечення азотом в більш пізні строки.

P

Фосфор відповідає за утворення кореневої системи, формування репродуктивних органів з великим числом зародкових квіток у кошику. При достатньому фосфорному живленні прискорюється розвиток рослин, більш раціонально витрачається волога, внаслідок чого рослини краще долають посуху. Надмірне внесення фосфору різко знижує коефіцієнт водоспоживання рослинами. При оптимальному забезпеченні фосфором розвиток рослин прискорюється, економніше витрачається волога, в насінні накопичується більше олії.

K

Калій є важливим елементом, при утворенні та транспортуванні вуглеводів в рослинах соняшнику, що впливає на зниження проявів хвороб. Калій засвоюється рослинами соняшнику протягом всієї вегетації, але особливо інтенсивно – до цвітіння. Недостатнє живлення калієм призводить до формування зерна з низьким вмістом олії; знижується врожайність, а також змінюється рівень вмісту насичених і ненасичених жирних кислот.;

Mg

Магній бере участь у обмінних процесах азоту, фосфору та синтезі білків. Брак магнію, проявляється на піщаних, кислих ґрунтах, а також при високому вмісті калію в ґрунті та при низьких температурах. Його нестача значно знижує масу тисячі насінин;

S

Сірка покращує засвоєння рослинами азоту, збільшує вміст олії та підвищує врожай соняшнику. Брак сірки в живленні соняшнику позначається на ґрунтах легкого гранулометричного складу, з кислою реакцією ґрунтового середовища, погано аерованих, з низьким вмістом гумусу.

B

Соняшник чутливий до нестачі бору, особливо під час посухи. Бор забезпечує проростання пилку і запліднення квіток, а при його нестачі молоде листя сильно деформується через відмирання тканин, рослини відстають у рості, головки деформовані, сім'янки нерівномірні, точки росту відмирають. Брак бору особливо проявляється на піщаних ґрунтах, при низьких температурах та під час посухи. Особливості застосування бору на соняшнику.